Rygg & Ledkliniken

Aktuell forskning

Här kan du läsa om aktuell forskning som berör de behandlingsformer och områden som jag arbetar med.

Simulerad akupunktur lindrar illamående

(Citerat från Karolinska Institutet)

Simulerad akupunktur - ibland kallad placebo - hjälper lika bra som riktig akupunktur mot illamående hos cancerpatienter som genomgår strålbehandling. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet och Linköpings universitet. De patienter i studien som enbart fick vanliga läkemedel mot illamåendet mådde betydligt mer illa än de akupunkturbehandlade grupperna.

läs mer

tillbaka

Massage stärker ditt immunförsvar

(Citerat från Bokadirekt)

Massage är inte endast en behandlingsform för stela muskler och leder utan nu är det också bevisat att massage har en positiv inverkan på kroppens immunförsvar.

Det är vid det amerikanska Cedars-Sinai Medical Center som en studie har gjorts i hur kroppens välmående påverkas av en massagebehandling. Resultatet visade bland annat att kroppens nivåer av Kortisol minskar, ett ämne som utsöndras vid stress. Dessutom kunde man också se en stor skillnad i förändringen av lymfocyt, ett ämne som spelar en betydande roll i att bygga upp kroppens immunförsvar. ”Studien visar att massage inte bara är skönt utan att det också kan göra gott för ditt fysiska välmående”, säger Mark Rapaport som ansvarar för studien.

läs mer

tillbaka

Förväntningar påverkar smärtlindring

En studie genomförd vid Oxforduniversitetet visar att negativa förväntningar helt upphäver effekten av smärtlindrande medicinering. Positiva förväntningar fördubblar däremot medicinens effekt. Subjektivt upplevd smärtnivå rapporterades av försökspersonerna, samtidigt som deras hjärnfunktioner övervakades med magnetkamera (MRI). På grundval av resultaten hävdar forskarna att hjärnans smärtreglerande mekanismer styrs av individens egna förväntningar.

läs mer

Ett inslag från BBC som diskuterar samma ämne.

tillbaka

Massage lindrar muskelinflammation

Massage må vara avslappnande, men än så länge finns det lite vetenskapligt stöd för att massage har några positiva effekter. Men nu publiceras en av de första studierna som visar att muskelmassage har effekt på generna i muskelceller. Bland annat minskade aktiviteten hos gener som är inblandade i inflammationsprocesser.

Inslag på vetenskapsradion (Sveriges Radio).

tillbaka

Evidensbaserad styrketräning

En grupp brittiska forskare presenterar aktuella rekommendationer (2011) för styrketräning, diskuterar tidigare riktlinjer och föreslår lämpliga frågor att utreda genom vidare forskning.

läs mer.

Nedan är en video med exempel på vad ACSM rekommenderar.

Läs ACSMs rekommendationer 2009.

tillbaka

Granskning av Pilates-metoden

En rapport som sammanfattar och granskar forskningen om Pilates-träning publicerades i mitten av 2011. Författaren skriver att människor i olika åldrar och med olika träningsbakgrund kan ha nytta av Pilates-metoden, men att forskning som stöder dess användning vid rehabilitering är mycket begränsad.

Läs hennes rapport här.

Förutom redskapsträning så inkluderar Pilates-metoden också övningar på matta (se nedan).

Läs även hur branschen själv beskriver sin metod.

tillbaka

Stretching före eller medan du styrketränar

En intressant artikel om statisk stretch och om dess effekter om du utför dem direkt före eller under ett styrketräningspass. Observera att statisk stretch efter ett träningspass har goda resultat på avslappning och genomblödning/cirkulation i muskeln.

läs mer

tillbaka

Kallbad och återhämtning efter fysisk aktivitet

Ett intressant inlägg om effekterna av kallbad och återhämtning efter träning/tävling

läs mer

tillbaka